Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2011 14:48 - На тъмно: Избори 2011
Автор: lisana Категория: Политика   
Прочетен: 2577 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
21 век, Европейски съюз, България. Избори 2011г.

Дали някой си е представял, че поредните избори ще се проведат на тъмно? Задкулисно и под светлината на фенерчета.

За първи път от началото на "прехода", в деня на изборите има толкова слаба организация, толкова нарушения, объркани регистрации, "отрязани" гласоподаватели, бюлетини с размери на чаршаф, ЦИК(лични) и нарочни своеволия, купуване на гласове, зле разпределени секции,... В резултат - комично подобие на демократичен вот.

Стотиците нередности са толкова "шарени", че се чудиш как са се сетили хората за тях. В началото предизборната кампания започна с афери за корупция, измами, продължи с клевети, нападки, смешни изявления тип: "Аз ще го уволня!...", "Турците вън!" и "Циганите на сапун!", хиляди продадени гласове, грешки на МВР, ГРАО, ОИК, ЦИК и други вариации на абревиатури. Всичко това на фона на трагедията в Катуница, за която все още не е ясно провокирана ли беше или в резултат на дългогодишна инфантилност и безхаберие на досъдебни и съдебни институции. И всеки изминал ден след изборите разкрива все повече и повече "по-цветни" скандали.

Няма да коментирам дали на г-н Плевнелиев са му поискали подкуп, а той дали е споделил с някого. Има ли ги тези хора, повдигнати ли са им обвинения и просто "изпусната" фраза ли беше причина за всичко това или добре режисиран театър. Няма да коментирам и твърденията на много политолози, че отново се измества общественото внимание върху стари "новини". Че хората обедняват все повече, че се насажда нарочно етническа нетърпимост, но в същото време уж държавата цъфти и връзва по няколко реколти годишно, инфлацията е едва ли не нулева, икономическият растеж е невероятен, строим магистрали и училища, и театри, и какво-ли-още-не... Обаче! Морковите ни са от Македония, ябълките - от Испания. За театър малко можем да мислим, ако няма хляб и ток. А реколтата, ако я има, не е останала у нас, щото някой я е изтъргувал и си е напълнил собствения "хамбар". Училищата и детските градини няма да се напълнят скоро, щото правителството взе решение за увеличаване на годините, върху които се изчисляват майчински. Проста сметка: завършваш гимназия на 18-19 години, учиш 5 години в университет и не-дай-боже, година-две-три след това вземеш да забременееш... Ако си позволиш този лукс, трябва баща ти да те е назначил в собствената си фирма на 1000-1500лв заплата поне 2 години преди това. Щото иначе, детето ти ще се отглежда с любов... САМО!

В същото време, магистралите могат да се ползват редовно и удобно, главно от хора с лъскави коли, но и с фалшива диплома за основно образование. Не е прецедент!

Да продължим с изборите, обаче. Коза, в ролята на агитационен билборд в деня за размисъл. 16-годишен, гласувал. Психично болни, на които е показано коя цифричка да задраскат. 300 лв за глас. Десетки застъпници на определена партия в една и съща секция. Бременни и старци на по 70 години, членове на секционни комисии. "Тъмни" стаички, където е наистина мнооого тъмно. Ако нямаш фенерче - не гласуваш! Други пък, хитро измислени така, че спокойно може да се види отвън кой и как гласува. Изчезнали незнайно как и къде чували с бюлетини и заменени със "служебен" вот. (Те такова животно само у нас има, май!) Някои си занесоха вкъщи чувалите, за да могат да си вземат душ и да поспят. Депутати, присъствали на броенето на част от бюлетините. Подменени и сгрешени окончателни данни... Все повече и по-силни и уверени гласове, че изборите трябва да се касират!

Премиерът обясни, че идеята на изборите 2 в 1 е била да се спестят 18 млн.лв. Ако има основание да се касират, колко ли ще се спестят?

Като цяло, всичко това можеше да е комично, ако не беше трагично! Защото става дума за нас, за българите, за България! Дали ще се научим скоро, че Президенството има изключително представителна функция и ако си кандидат, трябва да изглеждаш добре, защото ти си България! Трябва и да можеш да говориш добре, не просто да повтаряш няколко заучени фрази! "Аз съм алтернатива, той е статукво!", от една страна. "Стига с този страх, бъдете смели!", от друга. Ако журналист зададе конкретен въпрос за подкупни медии на президента или на вицето му пред цялата страна и пред чуждестранни гости, редно е на този въпрос да бъде даден конкретен адекватен отговор! Нали има гласност?!

Разговориха се за целувки, дори снимки се показаха на целуващи се... Такива управници ли искаме? Не само у нас има кирливи ризи. НО, навсякъде в цивилизования свят хората излизат с чест от кашата, която са си забъркали. Ето някои синоними на "чест": "достойнство", "репутация", "уважение". Сякаш това липсва и на управниците ни, и на нас, избирателите.

22 години чакаме да се случи нещо. 22 години емоционално преживяваме неправдите в нашия си живот, но когато неправдата е за всички, тайно се надяваме някой да щракне с пръсти и ще промени радикално всичко. По възможност внезапно да станем много млади, много здрави и много богати!... Страх ме е да си помисля дори, че поредните 22 години може да станат 220. И това няма да е прецедент!

И не е нужно да си с политически пристрастия, за да си социално ангажиран. Иска ми се да вярвам, че няма да пропилеем и шанса си в неделя.

Мислете! И гласувайте! С мисъл!




Гласувай:
3



Предишен постинг

1. lidislidis - Аз не виждам шанс в неделя!
29.10.2011 14:55
Къде го видя, ти?
цитирай
2. idealist - Шансът е в това
29.10.2011 15:14
да накажем тези, които ни унизиха на 23-ти с манипулациите и безобразията си. За да няма занапред подобни опити.
цитирай
3. kapito - и кой е този шанс, я кажи
29.10.2011 21:48
и кой е този шанс, я кажи
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lisana
Категория: Изкуство
Прочетен: 195665
Постинги: 160
Коментари: 20
Гласове: 354
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930